HTTP Durum Kodları - Humor Hat

HTTP Durum Kodları

Merhaba değerli Humor Hat takipçileri bu makalede HTTP Durum Kodlarından bahsedeceğim. İyi okumalar :)
Herhangi bir web sitesinde gezerken hiç hata mesajı aldınız mı? veya farklı bir siteye yönlendirildiniz mi? 

Web sitelerinde gezerken tarayıcının durum bilgisini paylaştığı HTTP durum kodu ziyaretimizle ilgili bilgiler taşırlar. Bu durum kodlarının ne anlama geldiğini hep birlikte öğrenelim.

HTTP DURUM KODU NEDİR?

Siz bir web sitesini ziyaret etmek istediklerinde iki taraflı bir iletişim ortaya çıkar. Bu iletişim tarayıcıyla ve sunucu arasındadır. Sunucu gönderdiği kod ile tarayıcıya yanıt olarak isteğin başarılı olup olmadığını veya bir hata olup olmadığını bildirir. En çok gördüğünüz HTTP durum kodu örneği web sayfasının bulunamadığı durumlarda alınan 404 hata kodudur.


HTTP DURUM KODLARI:

100-199 - Bilgi YanıtıBunlar, kullanıcıya talebinin ilk bölümünün kabul edildiğini ve talebinin geri kalanını göndermeye devam etmesi gerektiğini bildirmek için gönderilir. Bu kodlar artık çok yaygın değil.
200-299 - BaşarıBu durum kodları aralığı, kullanıcının talebinin başarılı olduğunu söylemek için kullanılır.
300-399 - YönlendirmeBunlar, kullanıcının isteğini başka bir kaynağa yönlendirmek için kullanılır. Bu, farklı bir web sayfasına veya tamamen farklı bir web sitesine olabilir.
400-499 - İstemci Hatalarıİstemci isteğiyle ilgili bir hata olduğunu bildirmek için kullanılır.
500-599 - Sunucu HatalarıBu, sunucu tarafında meydana gelen hatalar için ayrılmıştır ve genellikle sunucunun isteği yerine getirmesiyle ilgili oldukça büyük bir sorun olduğunu gösterir.

YAYGIN HTTP DURUM KODLARI:

Şimdi sizlere en çok karşılaşabileceğiniz HTTP durum kodlarından bahsedeceğim


200 - Tamamİstek başarıyla tamamlandı.
201 - OluşturulduBir kaynak oluşturuldu (örneğin, yeni bir kullanıcı veya yeni bir blog yazısı).
301 - Kalıcı YönlendirmeBu, kullanıcının tarayıcısını yeni bir web sayfasına yönlendirir veya arama motorlarına sayfanın başka bir yere taşındığını ve bunun yerine oraya bakmalarını söyler.
302 - Geçici YönlendirmeYukarıdaki kalıcı yönlendirmeye benzer, ancak adından da anlaşılacağı gibi, bu yalnızca geçici bir değişikliktir ve yakın gelecekte tekrar değişebilir.
400 - Hatalı İstekBu, tarayıcıya isteklerinde bir şeylerin yanlış veya eksik olduğunu söyler. Bu, bazen, istenen web sunucusu kaynağı, istemcinin göndermediği belirli bir parametreyi bekliyorsa kullanılabilir.
401 - Yetkili DeğilWeb uygulamasıyla, çoğunlukla bir kullanıcı adı ve parolayla yetkilendirmeden, şu anda bu kaynağı görüntülemenize izin verilmemektedir.
403 yasakGiriş yapmış olsanız da olmasanız da bu kaynağı görüntüleme izniniz yok.
404 Sayfa Bulunamadıİstediğiniz sayfa mevcut değil.
405 - Yönteme İzin VerilmiyorKaynak bu yöntem isteğine izin vermiyor; örneğin, bunun yerine bir POST isteği beklerken kaynağa /create-account 'a bir GET isteği gönderirsiniz.
500 - Dahili Servis HatasıSunucu, isteğinizle ilgili olarak nasıl düzgün bir şekilde ele alınacağını bilmediği bir tür hatayla karşılaştı.
503 Hizmet Kullanılamıyor

Bu sunucu, aşırı yüklendiğinden veya bakım nedeniyle kapalı olduğundan isteğinizi yerine getiremez.


Bu HTTP durum mesajlarından bazılarının bir tarayıcıda nasıl göründüğünü görmek için farenizin sağ tuşuna basıp "İncele" butonuna tıklayın. Ve sağ tarafta çıkan panelde "Network" butonuna bastıktan sonra sayfayı "F5" tuşuyla yenileyince Durum Kodlarını görmüş olacaksınız.

HTTP DURUM KODLARINA ÖRNEKLER:


Yeni bir kullanıcı veya blog yazısı makalesi oluşturduysanız 201 yanıt kodunu alırsınız.

Var olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştıysanız 404 yanıt kodunu alırsınız.

Web sunucusu veritabanına erişemezse ve uygulama çökerse 503 yanıt kodunu alırsınız.

Giriş yapmadan profilinizi düzenlemeye çalışırsanız 401 yanıt kodunu alırsınız.


Buraya kadar okuduysanız ne mutlu bana :) İYİ GÜNLER...

Yorum Gönder

1 Yorumlar